In onze blog ‘Diesel en sneeuw’ leest u alle informatie die u nodig heeft omtrent het rijden van een dieselauto in de winterperiode. Heeft u vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

Parafine als toevoeging in diesel

Diesel bevat, buiten de verplichte bio-componenten, veel minimale toevoegingen. Een daarvan is parafine. In de winter, bij temperaturen lager dan 5 graden onder nul, zorgt parafine voor problemen door het ontstaan van vlokken. Deze vlokken doen het hele brandstofsysteem langzaam maar zeker verstoppen.

Vroeger, bij auto’s van voor 1995, was het gebruikelijk om in de winter de dieselolie met 10% benzine te mengen. Dit werd gedaan om het zogenaamde “vlokken” tegen te gaan. Maar hoe zit dat met moderne pompverstuivers en common-rail dieselmotoren? Zijn deze ook bestand tegen een zekere brandstofverdunning met benzine?

Het antwoord is nee. Bij géén enkele dieselauto met een bouwjaar na 1995 mag er gereden worden met benzine in de dieselolie. Vanaf dit moment is de inspuitdruk aanzienlijk verhoogd; hierdoor is met name de hogedrukpomp kwetsbaarder. Om precies te zijn: de smeerfilm wordt door het toevoegen van benzine duidelijk dunner, zó dun dat contact van metaal op metaal niet voorkomen kan worden. De gevolgen laten zich raden.

Oplossing: winterdiesel

In alle moderne (Europese) landen doen de leveranciers zelf in de winter een veilige toevoeging in de diesel. Hierdoor worden vlokken voorkomen. Rijdt u in Nederland? Dan zal vlokken niet voorkomen, tenzij u weinig rijdt en er bij lagere temperaturen ineens gereden wordt.

In de Alpen en/of Scandinavië kan het in de winter beduidend kouder zijn dan in Nederland. De winterdiesel die in Nederland getankt is, kan dus waarschijnlijk niet voldoende tegen “vlokken” beschermd zijn. Het is dus niet verstandig om de tank in Nederland vol te gooien, 1.000 km te rijden zonder te tanken, en dan de auto op de plaats van bestemming te parkeren voor een weekje wintersporten. Wel is het verstandig om in de buurt van de eindbestemming nog een keer te tanken. De diesel ter plaatse is namelijk wel voorbereid op lagere temperaturen. Wellicht een tip voor diegenen die nog een vakantie naar de sneeuw in het vooruitzicht hebben.

Koop uw diesel

Via onze webshop Smeermiddelenwinkel.nl kunt u eenvoudig uw motoroliën kopen. Eventuele vragen stelt u door contact op te nemen met Mar-Oil. Als zelfstandige multi-brand oliehandel helpen wij u graag.